Unde îți găsești de lucru în 2024. Domeniul în care a explodat oferta de joburi, este de viitor
Înainte ca piața muncii să învețe să se adapteze la adopția la scara largă a inteligenței artificiale, vom vedea restructurări masive. 2023 a fost deja un pas important în acest sens, dar, cu toate acestea, există totuși locuri de muncă pentru viitor, relativ imune la schimbări.
Un domeniu care se confruntă cu un boom masiv când vine vorba de oferta locurilor de muncă este cel al industriei energiei verzi, al instalației de surse regenerabile și, în general, tot ce ține de sectorul climatic. În doar doi ani, numărul de joburi pe această zonă a crescut cu 10%, în timp ce pentru 2024 au apărut deja numeroase disponibilități pentru tehnicieni pentru turbine eoliene și instalatori de panouri fotovoltaice. Aceste activități fac parte din domeniul ”tehnologiilor climatice” și, în 2022, acesta s-a reflectat într-o creștere de 4% față de 2021, până la 59 miliarde de lei.
Locuri de muncă bine plătite și multe
Deși realitatea din acest domeniu este una globală, un raport al grupului E2 a folosit ca referință valorile din SUA, iar în doar 2 ani, industria care face un efort să lupte cu schimbările climatice și să faciliteze adopția energiei verzi s-a reflectat într-o creștere cu 10% a forței de muncă.
În timp ce panourile fotovoltaice au devenit o soluție din ce în ce mai căutată pentru obținerea de energie regenerabilă la scară largă, firme mari și mici caută să angajeze instalatori pentru astfel de soluții. Tehnicienii pentru turbine eoliene sunt și ei la mare căutare. Pe ansamblu, se caută persoane cu expertiză specifică în energie curată și durabilitate.
Abilitățile care se reflectă într-un avantaj competitiv la locul de muncă
Conform datelor agregate de Bloomberg într-un raport recent, persoanele cu abilități și cunoștințe în domeniul climatic și energetic se bucură de un avantaj competitiv. Așa se explică faptul că, într-un timp relativ scurt, investițiile în regenerabile s-au transformat într-un punct luminos pe piața muncii. Investițiile în tehnologiile climatice de către capitalul de risc și capitalul privat au crescut la 59 de miliarde de dolari, o creștere cu 4% față de 2021, atrage atenția sursa citată.